Севіче
Це страва перуанських рибалок. Вони свіжовиловлену рибу нарізали на дрібні шматочки і маринували її в соку лайма. Причому соку та риби мало бути приблизно однаково. Через 15-20 хвилин туди додавалася червона цибуля і гострий перець. Інгредієнти можуть змінюватись. Замість свіжої риби можуть використовуватись морські гребінці, креветки та інші морепродукти.
Способів приготування севичі в латиноамериканських країнах існує безліч. Як маринад може застосовуватися кетчуп або томатна паста. Добре поєднується така риба з гарнірами з рису, підсмаженої кукурудзи або батату. Севиче - це найбільш вдале поєднання риби та овочів. Можна експериментувати зі способами приготування та знаходити різні поєднання смаків. Якщо говорити про безпеку, то найбільш прийнятним видом риби для приготування севичі є тунець. Його можна сміливо вживати в їжу у сирому вигляді.
Дуже схожою стравою із севичі є корейська страва хе. Це закуска з тонко нарізаної риби чи яловичини. Готується воно легко та швидко. Найчастіше вибирають для його приготування форель, тунець, окунь, оселедець чи скумбрію. Риба очищається від кісток та шкіри, нарізається на дуже тонкі смужки. Використовується маринад із соєвого соусу, оцту, васабі, часнику, а також солі, перцю та коріандру.