З чим їдять сиру рибу? П'ять класних рецептів

-----

Ми всі звикли, що їжу потрібно готувати, і тому недооцінюємо смак та користь страв із сирих інгредієнтів. Адже багато народів світу вживають у їжу сиру рибу. Незважаючи на те, що найчастіше люди сприймають такі рецепти як екзотику, деякі страви стали справжніми делікатесами, і їх можна знайти в меню найкращих ресторанів.
Свіжа риба має незвичайний особливий смак, який пропадає при термічній обробці. А ось у сирому продукті зберігається максимум усіх корисних речовин, вітамінів та мінералів. Поговоримо сьогодні про найбільш поширені та популярні страви з сирої риби. Вони не лише смачні, а й корисні.

Ідеальним доповненням до пасти буде ніжний чесночно-вершковий соус (найкраще підійдуть 20% і жирніші вершки). Якщо немає можливості придбати густі вершки, можна додати до них в сотейник борошно як загусник.

Крудо

З італійської та іспанської мов «crudo» перекладається як «сирий». Саме так у цих країнах називаються страви із свіжовиловлених креветок, молюсків чи риби. Більшість із свіжих морепродуктів маринуються лише в соку таких цитрусових, як лайм та лимон. Також при приготуванні використовуються такі спеції, як сіль, перець, цибуля.
Зазвичай, у маринаді філе риби до подачі на стіл знаходиться не більше 15-20 хвилин. Для рибного крудо відмінно підходить морський чорт, сибас, дорадо чи лосось. Свіжа риба обробляється на тонкі смужки, маринується, а перед вживанням трохи поливається невеликою кількістю оливкової олії.

Сашимі

Це японська страва з сирої риби, яка може бути приготована з різних видів риби, а в деяких випадках ще й з яловичини. Рецепт приготування простий. М'яке філе риби нарізається скибочками завтовшки 1 сантиметр. Більше щільне по консистенції м'ясо нарізається тонкими скибочками.

Найважливішим у приготуванні є підготовка. Для покращення смаку сировину обертають ламінарією та залишають у холодильнику на кілька годин. Водорості не лише надають особливого смаку, але й витягують зайву вологу. Подають таку страву із сирої риби разом із васабі, соєвим соусом, листовою зеленню та тонко нарізаним дайконом. Протягом трапези кожен шматочок занурюється в соус і неквапливо смакується.

Севіче

Це страва перуанських рибалок. Вони свіжовиловлену рибу нарізали на дрібні шматочки і маринували її в соку лайма. Причому соку та риби мало бути приблизно однаково. Через 15-20 хвилин туди додавалася червона цибуля і гострий перець. Інгредієнти можуть змінюватись. Замість свіжої риби можуть використовуватись морські гребінці, креветки та інші морепродукти.

Способів приготування севичі в латиноамериканських країнах існує безліч. Як маринад може застосовуватися кетчуп або томатна паста. Добре поєднується така риба з гарнірами з рису, підсмаженої кукурудзи або батату. Севиче - це найбільш вдале поєднання риби та овочів. Можна експериментувати зі способами приготування та знаходити різні поєднання смаків. Якщо говорити про безпеку, то найбільш прийнятним видом риби для приготування севичі є тунець. Його можна сміливо вживати в їжу у сирому вигляді.

Дуже схожою стравою із севичі є корейська страва хе. Це закуска з тонко нарізаної риби чи яловичини. Готується воно легко та швидко. Найчастіше вибирають для його приготування форель, тунець, окунь, оселедець чи скумбрію. Риба очищається від кісток та шкіри, нарізається на дуже тонкі смужки. Використовується маринад із соєвого соусу, оцту, васабі, часнику, а також солі, перцю та коріандру.

Карпаччо

Це смачна страва з тонко нарізаних скибочок риби чи м'яса. Щоб нарізка вийшла рівною і дуже тонкою, майже прозорою, свіжу рибу необхідно спочатку трохи підморозити. Найпопулярнішим видом риби для такого блюда є червона риба. Подається карпаччо з соусом із суміші оливкової олії, лимонного соку, солі та чорного перцю.

Страви із сирої червоної риби часто сервірують зеленню, скибочками помідорів, цибулею, оливками, каперсами та тонкими скибочками огірків.

Суші

Найпростішою та знайомою багатьма стравами є суші з лососем. В азіатських країнах рис та морепродукти становлять основу раціону харчування. Щоб спробувати суші з сирою рибою, можна сходити в ресторан, а можна приготувати самостійно в домашніх умовах. Для цього крім лосося підійдуть такі морепродукти:
  • креветки;
  • кальмари;
  • ікра;
  • тунець;
  • морський гребінець;
  • вугор.
У Японії, наприклад, для приготування суші чи ролів використовується виключно сира риба. Однак у цьому випадку вона має бути виловлена в екологічно чистих районах океану чи моря.

Річкову рибу не використовують без попередньої термічної обробки, оскільки в ній можуть бути шкідливі мікроорганізми.
На відміну від азіатських країн, держави Європи позбавлені можливості готувати страви із свіжовиловленого лосося і для цього використовується саме слабосолоний продукт. Пов'язано це з тим, що поки така риба досягне споживача, минає чимало часу і вже краще не ризикувати здоров'ям, а краще скористатися трохи підсоленим варіантом морської риби.

Для того, щоб не побоюватися за своє здоров'я, рекомендується купувати сировину для приготування страв у перевірених місцях.

Достеменно невідомо, хто саме вирішив, що сира риба відмінно підходить для споживання. Але точно зрозуміло, що сира риба – це доля справжніх гурманів. Її нескладно готувати. На це не потрібно багато часу. А ось смакове задоволення та насолода від вживання точно гарантовано.
Риба в інтернет-магазині K.I.T.-Whale Group